Misija: Varčno z vodo

Trajnostno poročilo Misije: Zeleno za leto 2014

02.04.2015

Družba BTC združuje in meri uspešnost okoljsko in družbeno-odgovornih aktivnosti pod enoto Misija: Zeleno. V letošnjem trajnostnem poročilu so zbrani podatki o projektih iz področij energetske učinkovitosti, skrbnega ravnanja z vodo in odpadki, zelenega prometa, varnosti in družbeno odgovornih sponzorstev in spodbud. Inovativen model Ekoindeks zabeleži vsako leto več »zelenih« aktivnosti in rešitev.

V okviru zelene ekonomije se je do sedaj najbolj izoblikoval energetski steber. Ta že prinaša prihodke iz sončnih elektrarn, prav tako pa s svojo dejavnostjo vpliva na zmanjševanje porabe energije. V letu 2014 smo iz obnovljivih virov proizvedli 1.618.862 kWh zelene energije, kar zadostuje za povprečno letno porabo 430 gospodinjstev.

 
 

Na področju odpadkov se rezultati trajnostnih projektov modernizacije sistema ravnanja z odpadki ter ozaveščanja javnosti o smotrnem ravnanju kažejo predvsem v povečevanju deleža sekundarnih surovin in zmanjševanju deleža komunalnih odpadkov. Od leta 2000, ko smo začeli sistematično ravnati z njimi, nam je uspelo delež ločenih odpadkov povečati z 20 % na 69 %.

Na področju ravnanja z vodo si prizadevamo zmanjšati njeno izgubo in porabo pri glavnih porabnikih. Rezultati trajnostnih projektov na tem področju, ki vključujejo ozaveščanje, obnovo vodnih, hidrantnih in kanalizacijskih omrežij ter novih tehnologij, se kažejo v manjših izgubah vode in bolj brezhibnem vodovodnem omrežju. Do zdaj smo zamenjali 1.600 metrov vodovodnih cevi, s čimer smo izgube vode od leta 2000 do danes zmanjšali z 20,0 % na 4,6 %.

Ker smo želeli območje BTC City Ljubljana naredili prijazno za pešce in kolesarje, smo uredili kolesarske poti in pešpoti ter dodatne pločnike. Kolesarjem je na voljo več kot 400 parkirnih mest za kolesa. V letu 2014 smo v BTC Cityju z izvedbo projekta BicikeLJ pridobili 60 novih postajališč za kolesa.

Družbena odgovornost sega predvsem na področja sponzorstev športnih dogodkov, izobraževanj in znanosti, okolja, kulture, humanitarnosti in energije.  Ponovno je zaživel BTC Campus, ki neposredno pomaga pri iskanju prve zaposlitve ali podjetniške poti. S projektom »Pomagajmo čebelici v mestu« so štiri čebelje družine kranjske sivke dobile novo domovanje za Atlantisom, kjer skrbijo za biotsko pestrost okolja, prav tako pa smo darovali sredstva za nakup 3.000 sadik za akcijo Obnovimo slovenske gozdove in v BTC Cityju posadili pet novih dreves ter tako poudarili pomen vsakega zdravega drevesa za dobro počutje obiskovalcev in zaposlenih.

Dokument smo v manjši nakladi natisnili na recikliran papir, z namenom varovanja okolja pa spodbujamo prebiranje v digitalni obliki.

 

Prenesi

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.