Misija: Energetska učinkovitost

Kristalna palača se hladi z ledom

18.07.2017

Kristalna palača za hlajenje uporablja t.i. ledne akumulatorje, ki so sodoben odgovor na problem prevelikega povpraševanja po energiji v dnevnem času.

Poleti predstavlja hlajenje večjih zgradb največjega porabnika energije. Dodatno se največja potreba po energiji je pojavlja prav v času, ko je povpraševanje že sicer največje. S pomočjo tehnologije lednih akumulatorjev se povpraševanje po energiji zamakne iz električnih konic v nočni čas, zaradi česar objekt deluje s konstantno močjo električne energije, zaradi nižjih nočnih temperatur pa se zmanjša tudi skupna poraba.

 
 

Kako deluje?

  • s pomočjo hladilnikov se v lednih akumulatorjih ustvarja led
  • ledni akumulatorji se »polnijo« ponoči, ko je v obtoku presežek energije in je le-ta cenejša
  • v dnevnem času se ledni akumulatorji s hlajenjem zgradbe »praznijo«

Ključni element sistema lednih akumulatorjev je toplotno izoliran rezervoar (t.i. Ice Bank) s spiralnimi plastičnimi cevmi, ki jih zaliva voda. V nočnem času je voda v rezervoarju, hlajena tako dolgo, dokler 95% vode ne zamrzne.

Tako shranjen led naslednji dan ohladi hladilno tekočino na 1 stopinjo. Hladilna tekočina se delno meša z še neohlajeno in tako doseže končno temperaturo 6,5 stopinj, ki je temperatura hladilne tekočine ob vstopu v hladilni sistem.

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.