Misija: Družbeno odgovorni

Več kot 7.000 kolesarjev, nov rekord in neustavljiva športna energija na 38. Maratonu Franja

21.06.2019

38. Maraton Franja BTC City je potekal med 7. in 9. junijem in ponovno upravičil sloves kolesarskega praznika.

 

 
 

Njegova letošnja izvedba je ponudila kar 6 različnih zmogljivostnih preizkušenj, ki so povezale skupno 7.100 tekmovalcev iz 32 držav, 2.400 člansko organizacijsko ekipo ter več deset tisoč obiskovalcev in navijačev ob progi in na osrednjem prizorišču v BTC Cityju Ljubljana. Letošnji kolesarski praznik, ki ga je organiziralo Kolesarsko društvo Rog ob podpori družbe BTC, Mestne občine Ljubljana, Krajinskega parka Barje in drugih partnerjev, si bomo poleg izjemne športne energije zapomnili tudi po novem rekordu na Velikem Maratonu Franja. Italijanski kolesar Manuel Fedele je 156 kilometrov dolgo progo prevozil v času 3 ur 39 minut in 38 sekund in s tem postavil nov rekord na najdaljši preizkušnji, ki jo ponuja Franja.

Maraton Franja BTC City je športno-rekreativni dogodek z najdaljšo tradicijo v Sloveniji pa tudi v svetovni seriji maratonov UCI Gran Fondo World. 38. izvedba se je uradno začela že v petek, z 22 oz. 44 km dolgim kronometrom med Ljubljano in Domžalami, ki šteje tudi za državno prvenstvo v vseh kategorijah (tekmovalnih kot rekreativnih), kot kvalifikacijska tekma za uvrstitev amaterskih kolesarjev na svetovno prvenstvo ter je v kategoriji Ženske elite v UCI koledarju. Naslednji dan so že zjutraj s Kongresnega trga v Ljubljani na slikovito pot po Barju odkolesarili udeleženci Barjanke, ki so okoli poldneva svojo pot zaključili v BTC Cityju. Istega dne popoldne so se s štarta v BTC Cityju na 25-kilometrsko progo družinskega maratona podale družine z otroki ter kolesarski navdušenci vseh generacij, 1.200 metrov dolgo Vzajemna preizkušnjo za najmlajše, ki je potekala okoli Dvorane A, pa so premagali tudi najmlajši nadobudni kolesarji.

V nedeljo je s startom najtežjih preizkušenj napočil veliki finale. Kolesarji so zagrizeno vrteli pedala, pospeševali srčni utrip in hrepeneli po osebnih dosežkih na 97-kilometrskem Triglav Malem Maratonu Franja in na 156-kilometrskem Velikem Maratonu Franja BTC City, na katerem je prvi prečkal ciljno črto Italijan Manuel Fedele ter s časom 3 ur 39 minut in 38 sekund postavil nov rekord trase.

Da Maratona Franja ne zaznamuje le tekmovalna evforija že drugo leto zapored dokazuje Barjanka, kolesarska preizkušnja netekmovalnega značaja, ki je letos privabila še enkrat več udeležencev kot lani. Trasa s štartom na Kongresnem trgu in ciljem v BTC Cityju poleg kolesarskih užitkov ponuja tudi spoznavanje lepot Ljubljanskega barja in hkrati obudi spomine na začetek kolesarskih tekmovanj, ki so sprva še potekala po makadamskih cestiščih. Od 83 kilometrov dolge trase Barjanke so jih namreč udeleženci po makadamu prevozili kar 24, ob povprečni hitrosti 20 km/h pa je bilo tudi dovolj priložnosti za odkrivanje pisanega barjanskega mozaika travnikov, njiv, mejic in vodotokov, na treh okrepčilnih »postojankah« pa so imeli priložnost spoznavati okuse Barja ter bogato kulturno in naravno dediščino tega prostora.

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.