Misija: Družbeno odgovorni

2.300 slovenskih ekošolarjev vključenih v ozaveščanje o prometu prihodnosti

04.06.2019

Projekt Misija: Zeleni koraki že tretje šolsko leto organizirata program Ekošola in družba BTC z namenom, da krepijo zavest in znanje mladih o trajnostnih vidikih in oblikah prometa. V projektu je letos sodelovalo rekordnih 2.300 otrok in mladostnikov .


 
 

Kakšna bodo vozila in promet prihodnosti, kako bodo vplivala na naše okolje in življenje ter kakšne so naše vsakodnevneprometne navade na poti v vrtec, šolo, službo in trgovino ter kako jih izboljšati?

To so glavna vprašanja, s katerimi se je v letošnjem šolskem letu ukvarjalo kar 2.300 otrok in mladostnikov v projektu Misija: Zeleni koraki. – »Učinki ozaveščanja o trajnostni mobilnosti se bodo zagotovo pokazali v prihodnje, saj mladi veliko razmišljajo o prihodnosti in o tem, kako bi spremenili stvari na bolje ter iščejo konkretne, trajnostno sprejemljivejše rešitve,« je svoja opažanja pri delu z devetošolci v projektu strnila Helena Zalokar Kuhar, mentorica z OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, ene od nagrajenih ekošol.

»Za otroke je najpomembnejša motivacija, da prepoznajo in začutijo problematiko, ki je povezana z  ekološko najbolj sprejemljivim načinom prevoza. Sicer pa smo odrasli tisti, ki moramo biti otrokom zgled - tudi takrat, ko bi bilo najlažje ubrati enostavnejšo, cenejšo, udobnejšo izbiro prevoza. Šolski izlet z vlakom, na primer, otroke navduši nad vsakodnevno uporabo javnih prevoznih sredstev. Poseben izziv je tudi kakovostno preživljanje časa med vožnjo,« je še izpostavila Helena Zalokar Kuhar in dodala, da na njihovi učenci skozi program Ekošola rastejo z okoljskimi vsebinami in zavestjo, kako pomembna je skrb za okolje.

Svoj pogled so mladi predstavili s prikazi različnih vozil in plovil v obliki maket, risb, kolažev, miselnih iger in drugih tehnik. Prikazali so tudi svojo vizijo prometa prihodnosti: leteče avtomobile, prometno pokrajino prihodnosti v kapsuli, parkirišča, spremenjena v zelenice,  skiro na sončni pogon, vzletišče za rakete in celo turistično podmornico. 

Rekordno sodelovanje 2.300 otrok iz 125 ustanov

Projekt Misija: Zeleni koraki že tretje šolsko leto organizirata program Ekošola in družba BTC z namenom, da krepijo zavest in znanje mladih o trajnostnih vidikih in oblikah prometa. V projektu je letos sodelovalo rekordnih 2.300 otrok in mladostnikov iz 125 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednih šol ter šol s prilagojenim programom. Zaključen projekta so obeležil s posebnim dogodkom v SiTi Teatru BTC, kjer so razglasili najbolj ustvarjalne likovne izdelke, domiselno tehnično-grafično ustvarjanje in raziskovalno delo o trajnostni mobilnosti.

 

Mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola, je izpostavil: »V programu Ekošola vzpostavljamo dolgoročno usmerjene projekte, med katerimi je tudi Misija: Zeleni koraki. Namenjen je postopnemu večanju znanja, da promet in mobilnost vplivata na kakovost okolja, s tem pa tudi na kakovost življenja. Postopno spreminjanje življenjskih navad na področju mobilnosti pozitivno vpliva na druga področja, med njimi je izjemno pomembno blaženje podnebnih sprememb.«

 

»Skrb za družbo in okolje je neločljivo povezano z delovanjem in razvojem družbe BTC. Tako smo z veseljem pristopili k projektu Misija: Zeleni koraki, s katerim smo v sodelovalnem duhu spodbujali kreativnost mladih na za okolje perečem področju, kot je mobilnost. Promet je eden največjih onesnaževalcev in zato je premik v smeri trajnostnih načinov mobilnosti nujen tako v mišljenju kot ravnanju,« je ob zaključku programa poudaril Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC.

 

Zmagovalne ustanove projekta Misija: Zeleni koraki 2018/2019 po kategorijah

Vrtci:

1. mesto: Vrtec Agata pri OŠ Poljane

2. mesto: Otroški vrtec Metlika

2. mesto: Vrtec Ringaraja pri OŠ Artiče

3. mesto: Vrtec Križevci

  1. triada OŠ:

1. mesto: OŠ Kidričevo s podružnico Lovrenc na Dravskem polju

2. mesto: OŠ Štore

3. mesto: OŠ Antona Martina Slomška

3. mesto: Spodnja Šiška

  1. triada OŠ:

1. mesto: OŠ Šturje Ajdovščina

2. mesto: OŠ Grad

2. mesto: OŠ Kuzma

3. mesto: OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Mestinje

3. mesto: OŠ Vransko - Tabor

  1. triada OŠ:

1.mesto: OŠ Luisa Adamiča Grosuplje

2. mesto: OŠ Louisa Adamiča Grosuplje

3. mesto: OŠ Gornji Petrovci 

Posebna kategorija:

1. mesto: OŠ Glazija

2. mesto: CUDV Dobrna

3. mesto: CUEV Strunjan

Srednje šole:

1. mesto: Šola za hortikulturo in vizualne umetnosti Celje

2. mesto: ŠC Slovenj Gradec, Srednja zdravstvena šola

3. mesto: Srednja vzgojiteljska šola, gimnazija in umetniška gimnazija Ljubljana

 

Razstava izdelkov mladih ustvarjalcev bo na ogled do 5. julija 2019 v Dvorani A v BTC Cityju Ljubljana.

 Družba BTC sodelovanje v projektu izvaja pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno, kjer združuje družbeno odgovorne projekta in dejavnosti za trajnostni razvoj. Z množico aktivnosti družba BTC v sodelovanju s partnerji ustvarja priložnosti v korist sedanje in prihodnjih generacij.

 Program Ekošola je  največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev na svetu, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Program Ekošola je v svetovnem merilu vodilni in najbolj razširjeni program vzgoje in izobraževanja za trajnostni razvoj na svetu, saj vključuje preko 15 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 48.000 ustanov v 65 državah po vsem svetu.  V Sloveniji v programu Ekošola sodeluje več kot 100.000 otrok, učencev, dijakov in študentov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev (ekokoordinatorjev), mentorjev in projektnih vodij.

 

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.