Misija: Družbeno odgovorni

Slovenija v malem na Gregorjevem sejmu

15.03.2018

V soboto, 10. marca 2018, je na Tržnici BTC City potekal Gregorjev sejem.

 

 
 

Poleg ponudnikov s Tržnice BTC City so bili razstavljavci na sejmu z vseh koncev Slovenije. Obiskovalci so lahko poskusili različne pridelke in preizkusili prve velikonočne jedi. Na sejmu so ob zabavnem glasbenem programu spoznavali tudi tradicijo Gregorjevega praznika ter dobili ideje za zanimive velikonočne butare in pirhe.

Gregorjev praznik pomeni prihod »luči« v deželo. V počastitev daljšemu dnevu je zasijala tudi Tržnica BTC City Ljubljana. Na stojnicah so učenci osnovnih šol iz Tržiča predstavili tradicijo izdelave hišic z lučjo na gregorjevo. Obiskovalce so razveselili s prikazom izdelave hišic in papirnatih ptičkov, ki so jih podarjali obiskovalcem. V Tržiču namreč že več stoletji ob gregorjevem spuščajo 'Vuč v vodo' kot simbol časa, ko tržiški čevljarji niso več potrebovali luči pri izdelavi čevljev. Šolarji pa že desetletja izdelujejo hišice iz različnih materialov, jih opremijo z lučjo in na sam praznik spustijo po Bistrici.

Šolarji in učitelji so obiskovalcem sejma predstavili 'Projekt dobrih misli in želja', s katerim so nadgradili tradicijo prenosa luči še na čustveno raven. 'Prižgimo luč v človeku' so rekli in si začeli podajati baklo kot simbol luči, ki jo podarimo drug drugemu in poudarimo, kar je dobrega v človeku.

 Tradicionalne dobrote in izdelki domače obrti

Svoja kreativna dela so predstavili tudi člani Rokodelskega centra Rogatec. Ti so razstavili številne etnološke izdelke iz lesa in ličja, med njimi ljudska glasbila iz domačih, kmečkih materialov. Obiskovalci so tako spoznali 'nunarco' iz koruznice ali kanele, na katero so nekdaj mrmrali otroci, in 'Haloško trstenk', ki je povezana piščal različnih tonov. Posebna pozornost je veljala prikazu priprave lanene niti iz lanene preje na starem kolovratu. Med izdelki so občudovali lanen prt in rjuho, staro več kot sto let.

 Razstavljavci iz Lendave so za pokušino in prodajo pripravili tradicionalne 'langaše' iz testa, česna in smetane ter okrogle 'perece' in prekmursko gibanico. Tudi tokrat obiskovalci stali v vrsti za pokušino idrijskih žlikrofov, ki so sicer že stalnica sejmov na Tržnici BTC City. Predstavljeni so bili tudi posebni pisani suhorski pirhi iz Suhorja v Brkinih. Razstavljavci iz okolice Brkinov so se pohvalili tudi z medom iz rešeljike. To so cvetovi grma, ki uspeva na razmeroma ozkem območju Krasa in Brkinov, zato je ta med še posebej dragocen. Predstavljen je bil tudi žajbljev med iz divjega žajblja in med drugih okusov.

 Kopica idej za velikonočni čas

Ker se velika noč hitro približuje, smo na Gregorjevem sejmu predstavili tudi pirhe Turističnega društva Krim. Ti so pripravili 2.000 pirhov, oblikovanih kot čebele, s čemer so počastili svetovni dan čebel, ki ga prvič letos obeležujemo 20. maja. Člani omenjenega društva so vključeni v glasbeno skupino Afrohrarji, ki svojo glasbo izvajajo na starih inštrumentih in domačih pripomočki. Njihovo izvirnost in nastop je pohvalil tudi legendarni pevec Braco Koren, ki se je sejma udeležil kot gost, a se je od navdušenja tudi povzpel na oder.

 Na razstavnem prostoru Konrada Pogorevca, ki je hladno stiskal olje, so se lahko obiskovalci naučili tudi izdelave velikonočnih butar. Te so nastajale izpod rok izdelovalca iz okolice Slovenske Bistrice. Manjkalo ni niti suho sadje, ki so ga postregli člani Društva za ohranjanje dediščine Gradež. Jani Jakob je učil otroke izdelovati 'doužnjeke' iz suhe slame, Srečko Lotrič pa je prikazal, kako izdelujejo tradicionalne gorjuške pipe. Na mizah so bili tudi lončarski in leseni okrasni ter drugi pripomočki.

 Predstavljeni tudi inovativni in nagrajeni izdelki

Na stojnici ekološke kmetije Kukenberger je obiskovalce pričakalo ekološko mleko, jogurti in siri goveda pašne reje, manjkalo ni tudi mesnin, šunke, salam, klobas in prekajenih postrvi, paštet in namazov. Vse to so odlični izdelki za post in velikonočne praznike, ki jih je obiskovalcem predstavil mladi prevzemnik kmetije Toni Kukenberger. Ta je za svojo inovacijo premične molže na pašnikih prejel prestižno nagrado Ministrstva za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano 'Inovativni kmet'.

 Društvo Trilek je obiskovalcem ponudilo jušno zelenjavo, zeliščne pripravke, tinkture in likerje iz domačih zelišč iz zgornje Vipavske doline. Testenine z zelišči je ponujala Kmetija Lopanj iz okolice Loč, društvo Vinol iz Sv. Antona v koprskem zaledju pa je predstavilo večkrat nagrajena vina in oljčno olje slovenske Istre. Vinska posebnost sejma je bilo čokoladno vino iz vinske kleti Kunej iz Brestanice, ki je vinarjeva inovacija.

 Lahko bi rekli, da je bil sejem s predstavljenimi izdelki Slovenija v malem. Obiskovalci so se lahko učili o preteklosti in bili ponosni na ohranjanje običajev v sedanjosti. Za popestreno prihodnost pa vas vabimo na naslednji dogodek na Tržnici BTC City: Cvetlični sejem, ki bo potekal 21. aprila 2018.

 
Oceni:
 

Komentarji

 • BruceMP

  29.04.2018

  Citiraj
   
  В «Наркононе» мы посвятили себя одной цели: помочь вам навсегда преодолеть зависимость. Во внимание принимается каждая деталь, чтобы дать вам стабильность и комфорт, a также помочь освободиться от зависимости и заново начать свою жизнь без наркотиков.
  Телефон: +79200396703
 • snowalpet

  27.04.2018

  Citiraj
   
  Прошу прощения, что вмешался... Мне знакома эта ситуация. Можно обсудить. Пишите здесь или в PM.

  ---
  почти даром) скачать fifa 15 на андроид много денег, скачать fifa 15 rg mechanics а также скачать fifa 15 на ios fifa 15 fnl скачать торрент
 • trepinmype

  24.04.2018

  Citiraj
   
  По моему мнению Вы ошибаетесь. Предлагаю это обсудить. Пишите мне в PM, пообщаемся.

  ---
  Я считаю, что Вы заблуждаетесь. fifa 15 crack only v2, скачать fifa 15 крякнутую а также fifa 15 скачать ключ скачать fifa 15 через медиа гет
 • trepinmype

  17.04.2018

  Citiraj
   
  Извините за то, что вмешиваюсь… Мне знакома эта ситуация. Приглашаю к обсуждению.

  ---
  Отличное сообщение )) fifa 15 cracks 3dm, fifa 15 moddingway 7.0 0 скачать торрент а также фифа 15 кряк скачать fifa 15 скачать торрент механики
 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.