Misija: Družbeno odgovorni

Zmagovalci projekta Misija: Zeleni koraki 2019/2020

26.06.2020

V projektu Misija Zeleni koraki sodelovalo 1.500 otrok in mladostnikov iz 82 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter šol s prilagojenim programom..) Izdelki mladih ustvarjalcev so do 31.7.2020 na ogled v Dvorani A v BTC Cityju Ljubljana.

 

 
 

Kako izbira prevoznih sredstev vpliva na zeleni svet in s katerimi prevoznimi sredstvi zmanjšujemo svoj ogljični odtis? Ali spreminjamo naše vsakodnevne prometne navade na poti v vrtec, šolo, službo in trgovino, da bi zmanjšali svoj ogljični odtis? Katera so vozila trajnostne prihodnosti? O tem je razmišljalo, ustvarjalo, raziskovalo in predlagalo svoje zamisli 1.500 slovenskih ekošolark in ekošolarjev z mentorji iz 82 vrtcev, osnovnih in srednjih šol v projektu Misija: Zeleni koraki.


Program Ekošola in družba BTC sta pred štirimi leti sklenila partnerstvo in oblikovala dolgoročni projekt Misija: Zeleni koraki, da bi med mladimi večala ozaveščenost o trajnostnih vidikih in oblikah prometa. V preteklem šolskem letu so v središče projekta postavili vpliv prometa na podnebne spremembe in ogljični odtis, kar je bilo v času epidemije COVID-19 še toliko bolj pomembno. Kljub epidemiji in zaprtju šol je v projektu sodelovalo 1.500 otrok in mladostnikov iz 82 slovenskih vrtcev, osnovnih in srednjih šol ter šol s prilagojenim programom. Kot je že utečeno, sta partnerja projekta najbolj ustvarjalne likovne izdelke, domiselno tehnično-grafično ustvarjanje in raziskovalno delo o trajnostni mobilnosti nagradila, odpovedali pa so se zaključnemu dogodku, da otrok ne bi izpostavljali morebitnemu zdravstvenemu tveganju.  Izdelki mladih ustvarjalcev so do 31.7.2020 na ogled v Dvorani A v BTC Cityju Ljubljana.

»Projekt Misija: Zeleni koraki se uvršča med naše dolgoročne projekte, v katerem promet povezujemo z okoljskimi oziroma trajnostnimi temami. Seveda pa vanj vključujemo tudi varnost in pravila obnašanja v prometu. Po treh uspešnih letih smo presodili, da je čas, da v projektu neposredno izpostavimo podnebne spremembe, saj je promet na drugem mestu po izpustu toplogrednih plinov v Sloveniji. Postopno spreminjanje življenjskih navad na področju mobilnosti je nujno, če želimo blažiti podnebne spremembe,« poudarja mag. Gregor Cerar, nacionalni koordinator programa Ekošola.

»Sodelovalno in ustvarjalno izhodišče projekta Misija: Zeleni koraki prispeva h kreativnosti in razvijanju kritičnega mišljenja mladih, zato verjamemo, da prispeva k premikom k trajnostnim načinom mobilnosti. Udejanjamo jih s projekti, kot je Misija: Zeleni koraki in z ukrepi v delovanju družbe BTC,« pojasnjuje Miha Mermal, izvršni direktor za marketing in trajnostni razvoj družbe BTC.

Zmagovalci projekta Misija: Zeleni koraki 2019/2020
Vrtec pri OŠ Sveti Tomaž, Vrtec Pedenjped, Enota Sladkosned, Vrtec Gumbek, Vrtec Ivanjkovci, Vrtec pri OŠ XIV. divizije Senovo
OŠ Dolenjske Toplice, OŠ Vransko –Tabor, OŠ Ivana Skvarče Zagorje, OŠ Livada Ljubljana, OŠ Rodica, OŠ Brinje Grosuplje, OŠ Dob, PŠ Krtina, OŠ Oskarja Kovačiča in POŠ Rudnik, OŠ dr. Bogomirja Magajne Divača, PŠ Senožeče, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, PŠ Žalna, OŠ Šmarje pri Jelšah, POŠ Sveti Štefan, OŠ Louisa Adamiča Grosuplje, OŠ Gornja Radgona, OŠ Šmartno v Tuhinju, Srednja šola Zagorje, CUDV Radovljica, OŠ Roje, II. OŠ Žalec, CUEV Strunjan

Družba BTC sodelovanje v projektu izvaja pod okriljem poslovnega stebra Misija: Zeleno, kjer združuje družbeno odgovorne projekta in dejavnosti za trajnostni razvoj. Z množico aktivnosti družba BTC v sodelovanju s partnerji ustvarja priložnosti v korist sedanje in prihodnjih generacij.

Program Ekošola je največja mednarodna mreža otrok, mladih, vzgojiteljev ter učiteljev na svetu, ki okoljsko vzgojo in načela trajnostnega razvoja vključujejo v vsakodnevno delo in učenje. Vanj je vključenih preko 15 milijonov otrok, milijon vzgojiteljev in učiteljev, več kot 48.000 ustanov v 65 državah po vsem svetu. V Sloveniji v programu Ekošola sodeluje več kot 100.000 otrok, učencev, dijakov in študentov ter 8.500 vzgojiteljev ali učiteljev, mentorjev in projektnih vodij.

 

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.