Misija: Družbeno odgovorni

Vseslovenski zmagovalci šestega finala Varno na kolesu so kolesarji in kolesarke OŠ Sveti Tomaž

25.05.2018

Na zaključni prireditvi vseslovenskega programa Varno na kolesu, ki ga družba Butan plin skupaj s partnerji in podporniki izvaja že šesto leto zapored, se jezbralo blizu 300 otrok iz 12 slovenskih osnovnih šol, regionalnih finalistk programa Varno na kolesu.

 

 
 

Zmago so letos slavili mladi kolesarji in kolesarke OŠ Sveti Tomaž in si tako priborili glavno donacijo v višini 1.000 €. Na drugo mesto se je uvrstila OŠ Bršljin Novo mesto in si prislužila 800 €, tretje mesto pa je zasedla OŠ Prestranek z donacijo v višini 600 €.

Šolarje je nagovoril tudi veleposlanik Kraljevine Nizozemske v RS Bart Twaalfhoven, ki pozdravlja širjenje kolesarske
kulture med mladimi generacijami. Prav tako se je prireditve udeležil Dejan Crnek, podžupan Mestne občine Ljubljana, kjer podpirajo program Varno na kolesu kot pomemben doprinos pri vzgoji mladih kolesarjev in kolesark.

Vseslovenski program Varno na kolesu, ki je v letošnjem šolskem letu povezal več kot 100 šol oziroma več kot 3.700 šolarjev, spodbuja varno in samostojno vključitev mladih kolesarjev in kolesark v promet. Sodelujočim je tudi letos skozi praktične, zabavne in zanimive naloge omogočil spoznavanje in utrjevanje prometnih znanj,cestnoprometnih predpisov, kolesarske opreme, jih seznanil z morebitnimi nevarnimi točkami v lokalnihprometnih ureditvah, predvsem v šolskih okoliših, obenem pa jih vabil k aktivnemu in zabavnemu preživljanjuprostega časa.


Tomaž Grm, generalni direktor družbe Butan plin, ki je pred dobrimi šestimi leti prvič predstavila razpis Varno na kolesu, vidi v programu priložnost za širitev trajnostne vizije družbe: »Kolo je v luči trajnostne mobilnosti idealno prevozno sredstvo iz okoljskih, ekonomskih, družbenih in drugih razlogov. Ko ga vzljubimo, lahko postane odličen podpornik pri ohranjanju tako zdravega življenjskega sloga kot tudi okolja. Da pa lahko res sproščeno uživamo v kolesarjenju, moramo najprej poskrbeti za svojo varnost in to vrednoto posebej poudarja program Varno na kolesu.«


 Največje število točk so v letošnjem šolskem letu osvojili učenci in učenke OŠ Sveti Tomaž in si tako prislužili naziv »vseslovenskega zmagovalca programa Varno na kolesu«. Zmaga jim je prinesla tudi donacijo v višini 1.000 € in dodatne praktične kolesarske nagrade. Sledili sta OŠ Bršljin Novo mesto z 800 € donacije in tretjeuvrščena  , ki je ob tem prejela donacijo v višini 600 €.
Med najboljše so se uvrstile še OŠ Pohorskega odreda Slovenska Bistrica, OŠ Košana, OŠ Šmartno v Tuhinju, OŠ Dobje, OŠ narodnega heroja Maksa Pečarja Ljubljana, OŠ Milana Majcna Šentjanž, OŠ dr. Janeza Mencingerja Bohinjska Bistrica, OŠ Gradec iz Litije in podružnična OŠ Blagovna.

Veleposlanik Kraljevine Nizozemske v RS Bart Twaalfhoven je v svojem nagovoru mladim kolesarjem sporočil naslednje: »Varno na kolesu je poziv kolesarju, da uporabi pravo opremo in da pozna ter uporablja pravila in predpise. Prav tako je poziv uradnim institucijam, da zagotovijo primerno in varno infrastrukturo. In končno, je poziv vsem ostalim udeležencem cestnega prometa, da spoštujejo kolesarje in jim dajo pravico do poti. S tem ko smo varni na kolesu, zagotavljamo varnost pri mobilnosti, trajnosti in zdravju.

 
Oceni:
 

Komentarji

 
 
 
 
 
 
STRINJAM SE

Spletna stran uporablja piškotke za boljše delovanje

Z brskanjem po naši spletni strani se strinjate, da lahko uporabljamo piškotke, ki so namenjeni vaši boljši uporabniški izkušnji na naši spletni strani. Za lastne potrebe analitike uporabljamo Google Analytics, ki v ta namen namesti piškotke (izbriši GA piškotke). Več o piškotkih.